Miksi silakankulutus on laskenut?

Silakka on ammattikalastuksen saalislaji. Pyyntimäärät ovat viime vuosina olleet ennätyssuuria, eli meillä on kalaa. Silakkaa kuitenkin syödään nykyään vain 300 g / hlö / vuosi, kun sitä vielä 2000-luvun alussa kulutettiin 1,2 kg /hlö / vuosi. Mistä johtuu että silakan kulutus on näin dramaattisesti laskenut?

Mitään yhtä yksittäistä syytä silakan kulutuksen laskuun ei varmaankaan ole vaan se on monen tekijän summa. Kalan kulutus kokonaisuutena ei ole laskenut, päinvastoin, se on noussut, kulutus vain on suuntautunut toisiin lajeihin. Tarjonta vaikuttaa kulutukseen. Silakankalastusta on ajoittain rajoitettu voimakkaasti eikä kulutukseen sopivan kokoista silakkaa aina ollut saatavilla. Tämän jälkeen, vaikka kalaa on ollut paljon, se on ollut kooltaan pientä eikä jalostukseen sopivan kokoista silakkaa ollut tasaisesti saatavilla. Samaan aikaan lohikalojen saatavuus oli tasaista ja hintakin kuluttajalle edullinen, joten kirjolohi ja lohi tulivat arkisiin ruokapöytiin. Siinä missä ennen oli syöty silakkaa, syödään nyt punalihaista kalaa.

Itämeren kalojen kohonneiden vierasainepitoisuuksien vuoksi on silakan käytölle annettu erityissuositus. Tämän vaikutus kulutuksen laskuun ei kuitenkaan kuluttajatutkimuksissamme ole näkynyt.

Kuluttajat haluavat tänä päivänä kalatuotteensa, aivan kuten muutkin elintarvikkeensa, pitkälle jalostettuina. Sopivan kokoisen silakan puute ja luonnonkalan ajoittainen epävarman saatavuus ovat vaikuttaneet siihen, että silakkatuotevalikoima ei ole siinä määrin kehittynyt kuin vaikkapa viljellyistä kaloista valmistettu valikoima. Ja varmasti yksi kulutukseen vaikuttava tekijä ovat myös kulutustottumukset. Kaikkien tuoteryhmien kulutustottumukset muuttuvat, niin myös kalatuotteiden.

Tässä meillä on toisaalta mahdollisuus. Silakan uusi tuleminen. Nuoremmille kuluttajille se on jos ei vielä, niin muutaman vuoden kuluttua, täysin uusi tuote.