Gourmetsilakkaa gastronomeilta gastronomeille

Gourmetsilakkaa gastronomeilta gastronomeille

Kalasta saa kokattua kotonakin fine dining -tason gourmet-elämyksiä. Nyt kun ravintolaan ei pääse illalliselle, voi saman kokemuksen järjestää kotioloissa – esimerkiksi äitienpäivänä!

Suomen Gastronomien Seura tuntee kotimaisen ruokakulttuurin ja sen tarjoamat elämykset, onhan se maamme vanhin ruokaseura. Seuran tavoitteena on kotimaisen gastronomian ja suomalaisen ruokakulttuurin vaaliminen. Se myös myöntää vuosittain Vuoden ravintola -tunnustuksen.

Seuralla on nykyään 300 jäsentä. Jäsenistölle järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten vierailuja alan yrityksiin, ravintolailtoja sekä työpajoja. Tämän vuoden tammikuussa gastronomit kokoontuivat keittiömestari Markus Aremon oppiin valmistamaan kotimaiseen kalaan keskittyvän menun.

Suomen Gastronomien Seura tarjoaa työpajan antimia kokeiltavaksi myös kotikokeille. Testaa vaikkapa Markus Aremon reseptiä erilaisille maustesilakoille, joita voi nauttia esimerkiksi illallisen alkupalana. Seuran sivuilta löydät tammikuisen työpajan koko menun viinisuosituksineen.

Kuva gastronomien tammikuisesta työpajasta. Kuva: Pasi Pänttäjä

Juuressilakkaa, seesamiöljy-balsamicomarinoitua silakkaa ja marinoituja paistettuja silakoita perunarieskan kera

 

Etikkaliemi 1 kg:lle silakkafileitä (juuressilakat ja balsamicosilakat)

2 dl etikkaa
4 dl sokeria
1 l vettä
2 rkl merisuolaa

Sekoita liemen ainekset keskenään. Laita silakkafileet etikkaliemeen kypsymään yöksi jääkaappiin. Siivilöi liemi pois ja jätä silakat valumaan lävikköön.

Marinadiliemi silakoille (juuressilakat ja paistetut silakat)

1 dl etikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä
1/2 rkl merisuolaa

Kiehauta marinadiliemi, mausta suolalla ja jäähdytä.

Juuressilakat

500g etikkaliemessä kypsennettyjä nahallisia silakkafileitä
2 kpl banaanisalottisipulia brunoise (Brunoise tarkoittaa, että kasvikset leikataan parin kolmen millin kokoisiksi kuutioiksi)
4 oksaa varsiselleriä brunoise
2 kpl porkkanaa brunoise
2 kpl keltaista porkkanaa brunoise
2 rkl rypsiöljyä
2 dl marinadilientä
Suolaa ja valkopippuria

Kuullota kasvikset öljyssä. Jäähdytä. Sekoita kasvikset marinadiliemeen silakoiden kanssa. Anna maustua tunnin verran, tarkista maku ja tarjoile.

Marinoidut paistetut silakat

1 kg puhkottuja kokonaisia silakoita (puhkottu tarkoittaa, että kala on avattu, sisäelimet poistettu, mutta pää on jätetty kalaan) 

Leivitykseen:

1 dl ruisjauhoja
1 dl korppujauhoja
Suolaa

Voita paistamiseen

Marinadi paistetuille silakoille:

4 dl marinadilientä
2 kpl punasipulia ohuina renkaina
2 rkl kaprismarjoja
2 rkl vodkaa / koskenkorvaa

Sekoita ruis- ja korppujauhot keskenään ja mausta suolalla. Paista jauhoseoksessa leivitetyt silakat kullanruskeiksi voissa ja jäähdytä. Kaada marinadiliemi päälle ja asettele punasipulirenkaat ja kaprismarjat päälle. Peitä kelmulla ja anna maustua kylmässä seuraavaan päivään. Tarkista maku ja tarjoile raastetun piparjuuren ja tillin kera.

Balsamicosilakat

500g etikkaliemessä kypsennettyjä nahattomia silakkafileitä
0,5 dl balsamietikkaa
2 rkl seesamiöljyä
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
2 rkl gluteiinitonta soijaa
1 dl rypsiöljyä
Suolaa ja mustapippuria

Sekoita kastike ja lisää joukkoon etikkaliemessä kypsennetyt silakkafileet, joista on nahka poistettu. Anna maustua tunnin verran, tarkista maku ja tarjoile.

Perunarieska (10 kpl)

3 dl perunapyreetä/-sosetta
1 kpl kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
vehnäjauhoja leipomiseen

Sekoita jäähtyneeseen perunapyreeseen jauhot, suola ja kananmuna. Muotoile taikinasta pieniä rieskoja ja asettele ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pistele haarukalla rieskoihin reikiä. Paista rieskat 225 asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi, noin 15 minuuttia. Tarjoile silakoiden ja voin kanssa.

Juuressilakkaa. Kuva: Pasi Pänttäjä