Ideanikkari Kaj Arvonen uudistaa kalankasvatusta

Kaj Arvonen Huutokosken Arvo-Kalan kiertovesilaitoksella.
Kaj Arvonen on kehittänyt uusia ratkaisuja kalanviljelyyn jo kolme vuosikymmentä. Kuva Tommi Anttonen.

Kaj Arvosta voi kutsua kalankasvatuksen ideanikkariksi. Tietokoneohjatut ruokintajärjestelmät ja kiertovesikasvatus ovat Arvosen intohimo saada lisää kalaa markkinoille.

Kesä 1988 oli Savon sydämessä Huutokoskella kuuma. Toisessa sukupolvessa kalaa kasvattava Kaj Arvonen huhki hartiavoimin pitääkseen maa-altaissa kasvavat kirjolohet hengissä lämmenneissä vesissä.

– Kyllä kalaa olisi helpompi kasvattaa kontrolloidusti katon alla, Arvonen pohti.

Samalla keksijälamppu Arvosen päässä syttyi. Olisiko kalojen kasvattaminen kiertovesitekniikalla mahdollista? Olihan sitä harrastettu iät ja ajat akvaarioissa. Arvonen alkoi opiskella asiaa. Kiertovesitekniikkaa oli maailmalla jo kokeiltu, joten tyhjästä ei liikkeelle tarvinnut lähteä.

Kun uuden tuotantotavan plussat ja miinukset olivat selvillä, nousi Huutokoskelle halli kiertovesilaitokselle ja sinne saimaannieriää ja järvitaimenta kasvamaan. Kun tekniikka hallittiin, oli aika ottaa seuraava askel. Arvonen hankki pääomasijoittajia ja toteutti 2000-luvulla yhteistyökumppaneiden kanssa Varkauteen Stora Enson tehdasalueelle suuren kiertovesilaitoksen, missä kasvatettiin katon alla sampia kaviaarintuotantoa varten Carelian Caviarille

Uutta kasvua uusin keinoin

Arvoselle kaviaarilaitos oli vasta alkua. Sampihallin naapuriin nousi vuonna 2018 kiertovesitekniikalla toimiva Finnforelin laitos, missä kasvatetaan annoskokoista kirjolohta jalostettavaksi Saimaan Tuoreelle. Kapasiteetti riittää miljoonaan kiloon ja tarkoitus on ainakin tuplata kasvatus rakentamalla uutta tilaa vanhan kupeeseen. Ja voi olla, että Finnforel laajenee Venäjän markkinoillekin. Suunnitelmat ovat jo olemassa.

Arvonen on edennyt tuumasta toimeen huolellisesti harkiten ja kotiläksyt tehtynä. Usko moderniin tapaan tuottaa kalaa on luja.

– Suomessa kaivataan nykyistä enemmän kasvatettua kalaa markkinoilla, mutta perinteisellä kalankasvatuksella tuotannon lisääminen on ympäristösyistä vaikeaa. Kiertovesitekniikalla kasvutavoitteeseen voidaan päästä, sillä oikein toteutettuna se ei kuormita ympäristöä ja tuotanto on alusta loppuun kontrolloitua, sanoo Arvonen.

Kokonaisuus haltuun

Kaj Arvonen on työllään osoittanut, että uusissa asioissa piilee mahdollisuus. Hän johtaa kahta yritystä, Huutokosken Arvo-Kalaa ja Arvo Tecia. Niistä ensinnä mainittu panostaa kiertoveteen perustuvaan kalankasvatukseen ja jälkimmäinen tarjoaa tuotantotekniikkaa ja -järjestelmiä kalankasvatukseen.

Arvo-Tecin Arvonen perusti vuonna 1994. Sen kantava ideana oli tarjota uudenlaisia ruokintajärjestelmiä kalankasvatukseen. Arvonen pohti, miksi ruokkia kaloja mututuntumalla, kun tietotekniikalla voitiin kerätä tietoa kalojen syömisestä ja annostella rehua täsmällisesti ruokintaroboteilla. Arvo-Tecin ruokintajärjestelmillä on ollut ostajia ympäri maailmaa.

– Olen yhdistänyt uusia ideoita ja tuonut niitä moderniin kalankasvatukseen. Oleellista on ymmärtää kokonaiskuva niin kasvatuksesta, tekniikasta kuin taloudesta. Haluan, että suomalaisilla riittää kotimaista kalaa. Siihen päästään, kun uskaltaa miettiä asioita toisella tavalla, toteaa Arvonen.