Kalaa suoraan Sumpusta

Varsinais-Suomen Mynämäessä, Yläneentien ja Rantasillantien risteyksessä seisoo punainen kontti. Kyljessä lukee Kalakauppa Sumppu.

– Munakioskejahan on paljon, miksei siis kalakioski toimisi, toteaa kalastaja Jukka Toivonen.

Jukka ja Saija Toivonen ovat kalastajia, jotka pyörittävät yhdessä Toivosen Lähikala -yritystä. Toivoset ovat jo pidemmän aikaa myyneet kalaa omasta kala-autostaan sekä reko-ringeissä. Ajatus uudesta itsepalvelumyyntipisteestä heräsi supisuomalaiseen tapaan.

– Saunan lauteilla kun istuu, niin herää kaikenlaisia ideoita, Jukka nauraa.

Parivaljakko ryhtyi tuumasta toimeen ja osti ja kunnosti työmaaparakin sekä tarvittavat kylmälaitteet. Ajatuksena oli avata itsepalvelukioski kenties ensi syksynä. Koronavirustilanne muutti suunnitelmia, ja kaksikko päätti aikaistaa Sumpuksi nimetyn kalakaupan avaamista. Ensimmäiset asiakkaat pääsivät vappuaattona ostamaan kalaherkkuja.

– Joskushan kalaa myytiin rannassa suoraan sumpusta. Tämä on moderni sumppu, kun tuomme kalaa suoraan tänne, Jukka selittää.

Saunan lauteilla kun istuu, niin herää kaikenlaisia ideoita.

Myynnissä on tuoreen kalan lisäksi muun muassa pakastettuja fileitä ja erilaisia jalosteita kuten maustesilakkaa sekä savukalaa.

– Asiakasmäärät ovat suorastaan hämmentäneet. En olisi odottanut, että kauppa käy näin hyvin, Saija iloitsee.

Toivoset pitävät valttinaan sitä, että he todella tuntevat tuotteensa. Kriteerit ovat korkeat.

– Kalamme on todella tuoretta ja aidosti hyvää. Kiitoksia ja kehuja tulee asiakkailta paljon, Saija hymyilee.

Yhtä suosikkituotetta on hankala nimetä.

– Tuore ja pakastettu kuhafilee menee nopsaan, sekä erilaiset täyssäilykkeet, Saija sanoo.

– Savukala maistuu myös, sekä jauhetut kalat: teemme luonnonkalasta kalajauhelihaa ja pihvejä, Jukka lisää.

Uuden kalakaupan kanssa on koettu koskettaviakin hetkiä.

– Koronan takia kaikki eivät uskalla liikkua missään, mutta tänne on lähdetty. Kalakauppa on saattanut olla ensimmäinen paikka, jossa on uskallettu käydä. Se on ollut jopa liikuttavaa, Jukka kertoo.