Ammattilaiset esittäytyvät: Iiro, laivakoira

Olen ollut laivakoirana oikeastaan koko ikäni. Muutin kalastaja-Jarnon ja Riitan luo kymmenen vuotta sitten maaliskuussa, ja jo huhtikuun lopulla lähdin mukaan ensimmäisille kalastusreissuilleni. Sillä tiellä ollaan edelleen!

Laivakoirana oleminen on minulle kutsumusammatti. Rotuni on schipperke, ja meitä sanotaan yleisestikin laivakoiriksi. Veneily on meillä verissä, sen huomasi myös siskoni Lilla. Hän liittyi perheeseen nelivuotiaana ja tottui nopeasti paatin kyydissä olemiseen.

Verkkokalastus on minulle tutuinta ja ominta hommaa. Vuosia sitten tämä laivakoiran urani alkoi juurikin ahvenen ja siian verkkokalastuksesta. Verkkoa laskettaessa ilmoitan suureen ääneen ensimmäisestä verkkomerkistä. Niillä muilla ei ole niin suurta väliä, mutta ensimmäinen täytyy haukkua. Opetin tämän myös Lillalle, koska verkkomerkin haukkuminen on laivakoiran tärkeimpiä tehtäviä.

Muita tehtäviäni tyypillisenä työpäivänä ovat tähystäminen ja saaliin tarkastus. Matkalla verkoille tai rysille pidän horisonttia tiiviisti silmällä. Kun saalis saadaan paattiin, käyn sen silmämääräisesti läpi. Saalista en syö, raaka kala ei ole minun juttuni. Kypsennettynä syön toki kalaa, mutta saaliin annan olla rauhassa.

Nyt kun olen jo 10-vuotias, en enää aivan yhtä innoissani ole aamuisin lähdössä verkkoja nostamaan. Ikä on tuonut mukanaan aamu-unisuuden. Meren lisäksi matkaan myös maissa: kun kaloja viedään tukkuun ja myytäväksi, hyppään usein auton kyytiin apukuljettajaksi.

Turvavarustus on tässä työssä tärkeää. Koko miehistö käyttää aina pelastusliivejä. Kerran Lilla tippui veneen kyydistä, eikä pientä, mustaa siskoani nähty ensin missään liiveistä huolimatta. Jarno äkkäsi Lillan kuitenkin pian läheiseltä mökkirannalta – sisko oli uinut kuivattelemaan ja odottelemaan kyydin palaamista! Tämän episodin jälkeen pelastusliiveihimme kirjoitettiin myös ihmistemme puhelinnumero siltä varalta, että he eksyvät meistä.

Laivakoiran elämä on aika mukavaa. Yhteistyö pelaa meillä jo niin hyvin, ettei sanoja tarvita. Osaan pyytämättä siirtyä aina oikealle paikalle veneessä ja hoitaa vastuualueeni ilman sen kummempia kehotuksia.

Tässä vielä video, joka minusta on tehty. Kuulumisiani kerrotaan aina silloin tällöin Pullan kalan Facebookissa ja Instagramissa sekä Elämää kalastajan kanssa -blogissa.

Kalakaveri Iirosta on tehty video. Nyt mahdollisuus katsoa maailman ensi-ilta. Itse kalastajasta tehty video ilmestyy myöhemmin.

Julkaissut Pullan Kala - Kalastaja Jarno Aaltonen Torstaina 16. tammikuuta 2014

Terkkuja kaikille muille kala- ja laivakoirille ja erityisesti Liptonille Luotoon!