Kotikokin kalapäivä: muffinseja ja voileipäkakkua

Uudessa Kotikokin kalapäivä -artikkelisarjassa näytämme, miten suomalaisissa kodeissa kokataan kalaa. Ensimmäisenä vuorossa on Kati Uhlgren, joka lähetti meille kahden kalaruokabravuurinsa kuvat ja reseptit.

Suolaiset kalamuffinsit

Ehdoton bravuurini on itseni kehittämä resepti suolaisista muffinseista, gluteeniton ja laktoositon. Olen tehnyt niitä tuhansia, reseptiä jakanut kymmenille. Muffinsien reseptin keksin ihan johtuen siitä, että kaikissa suolaisten muffinsien ohjeissa on valtavat määrät vehnäjauhoja. Ja kun niitä tein, jauhot veivät mielestäni sen täytteen maun totaalisesti. Näissä muffareissa on täytteissä mielikuvitus rajana! Tämän reseptin otti ystäväni ammattikokki, laittoi kahvilaansa myyntiin ja ne menivät kuin kuumille kiville. Näihin muffinseihin voi laittaa vaikka juuston jämät, vihannekset, kermapurkin loput jne.

3 munaa
1 prk tonnikalaa tai n. 300 gr savulohta
Mustia oliiveja n. 10 kpl, pilko pieneksi
Maissia n. 1/2 dl
100 gr kylmäsavulohituorejuustoa tai smetanaa tai kermaviiliä
Tilliä, sitruunapippuria, suolaa
Päälle juustoraastetta

Sekoita kaikki aineet. Pääasia on se, että massa on paksu. Älä tee munakasta. Käytän ainoastaan silikonivuokia, joista irtoavat helposti. Massaan ei tule jauhoja lainkaan, ja näistä on siksi tykätty valtavasti, mutta olen myös joskus käyttänyt maissijauhoja tai tattarijauhoja, jotka luontaisesti gluteenittomia.

Paistetaan 200° n. 15-20 min, kunnes saavat väriä.

Lohivoileipäkakku

Mikään ei kamalampaa kuin kuiva voileipäkakku, joten ohjeista poiketen, kostutan ensimmäisen kerroksen leivät myös molemmin puolin. Retkeilyautossa bravuurini ovat pienet pyörömuottiin tehdyt voileipäkakut.

16 palaa täysjyväpaahtoleipää
Savulohta, jossa voimakas savun maku n. 700 gr
1 pkt kylmäsavulohituorejuustoa
2/3 pkt sulatejuustoa
1/2 dl majoneesia
Suolaa ja mausteita oman maun mukaan, kuten tilliä, pippuria jne.

Poista leivistä reunat. Kostuta leivät ensimmäisestä kerroksesta alkaen molemmilta puolilta joko kasvisliemellä tai maidolla. Tee lohesta, juustoista, majoneesista ja mausteista massa. Lisää leipien päälle runsas kerros. Tee vielä 2 samanlaista kerrosta. Päällimmäiseksi leipäkerros. Muista hyvä kostutus! Peitä tuorekelmulla, laita joku paino päälle ja jääkaappiin tekeytymään yön yli. Seuraavana päivänä tee päällys, eli maustamatonta tuorejuustoa ja sulatejuustoa. Levitä, koristele, nauti.

Pyörömuottia käyttämällä voi reseptin avulla tehdä myös yksittäisiä voileipäkakkuja yhden suuren kakun sijaan!

Haluaisitko oman kalabravuurisi kuvan ja reseptin sivuillemme? Lähetä kuva ja resepti osoitteeseen info@prokala.fi! Voit myös kertoa ruoasta enemmänkin, jos haluat – onko resepti kenties suvussasi jo vuosia kulkenut luotto-ohje, sattumalta syntynyt hitti tai vaikkapa lomamatkalta inspiraationsa saanut? Lähettämällä kuvia ja tekstiä annat Pro Kalalle luvan julkaista ne sivuillaan. Liitä mukaan nimesi tai nimimerkki, jos et halua, että nimeäsi julkaistaan. Emme välttämättä julkaise kaikkea lähetettyä materiaalia. Kerromme aina, mikäli kuvasi ja reseptisi valitaan julkaistavaksi.