Oppia maailmalta

[vc_row]
[vc_column width=’2/3′]
Merta edemmäs ei pidä lähteä kalaan, mutta joskus tutusta ympäristöstä lähteminen voi tehdä hyvää tuoden uusia näkökulmia omaan tekemiseen. Siksi Pro Kala ry onkin jo vuosien ajan järjestänyt vuosittaisia alan ammattilaisille suunnattuja opintomatkoja eri puolille maailmaa.

Tällä hetkellä markkinoinnin innovaatio-ohjelma mahdollistaa matkojen ohjelmien järjestämisen. Matkat ovat aina tulleet täyteen, vaikka ”ilmaisesta lounaasta” ei ole kysymys: osallistujat maksavat itse kaikki matkakulunsa.

Juuri nyt opintomatkaajat ovat Irlannissa. Aiempia kohteita ovat olleet muiden muassa Puola, Hollanti, Ranska ja Turkki.

– Tämä on nyt 16. matka, jonka Pro Kala ry järjestää, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

Opintomatkojen tärkein tarkoitus on saada uusia näkökulmia. Viennin tekeminen ei ole ensisijainen syy, mutta matkat palvelevat toki useaa tarkoitusta.

– Matkoilla tutustutaan kansainvälisiin markkinoihin, verkostoidutaan niin ulkomaalaisten kuin muiden kotimaistenkin toimijoiden kanssa ja nähdään, miten toimialalla menetellään toisessa maassa, miten alan haasteita on ratkaistu muualla kuin meillä Suomessa, Partanen selittää.

Vierailukohteita ovat olleet esimerkiksi kalanviljelylaitokset, alan tehtaat sekä erilaiset kaupan alan yritykset.

– Puolassa tutustuimme Morpolin tehtaaseen, maailman suurimpaan lohen jalostamoon, joka oli suuruusluokassaan todella vaikuttava. Hollannissa näimme simpukoiden ja ostereiden kasvatusta ja miten sitä tehdään teollisessa mittakaavassa. Moskovassa erikoisuutena oli premium-tuotevalikoimiin erikoistunut myymälä, Partanen luettelee.

Irlannissa ohjelmassa on paikallista osteri- ja kalankasvatusta, kalan savustamo sekä kala- ja äyriäisfestivaali, jossa käydään osterinavauksen maailmanmestaruuskilpailu.

– Apunamme on aina paikallinen opas sekä alan järjestöjä ja yrittäjiä, joiden avulla ohjelma organisoidaan, Partanen selittää.

Hätälä Oy:n toimitusjohtaja Riku Isohätälä on raivannut kalenteristaan tilaa syyskuun lopulta osallistuakseen Pro Kalan opintomatkalle jo toistakymmentä kertaa.

– Aina näkee jotakin uutta, sekä hyvää että huonoa, ja kaikesta voi ottaa oppia. Muualla niin tuotevalikoima kuin toimintatavatkin ovat hyvin erilaisia kuin meillä Suomessa ja näiden näkeminen saa katsomaan omaakin toimintaa monesti uudella tavalla, Isohätälä kertoo.

Luonnonvarakeskuksella johtajana työskentelevä Asmo Honkanen puolestaan on osallistunut jokaiselle matkalle. Hänen mukaansa matkojen parasta antia erilaisiin tuotteisiin ja toimintakulttuureihin tutustumisen lisäksi on ollut tiivis vuorovaikutus alan toimijoiden kanssa, mikä on tutkimuslaitoksessa työskentelevälle äärettömän arvokasta.

Länsi-Rannikon Kalan toimitusjohtaja Aarne Paesalu on samalla linjalla. Hän on osallistunut Pro Kalan opintomatkalle vuosittain tultuaan Länsi-Rannikon Kalan palvelukseen.

– Matkoilla näkee paljon ja tapaa alan muita toimijoita, myös kilpailijoita. En usko, että olisin näin nopeasti tutustunut näin laajasti kala-alan ihmisiin, ellen olisi näille matkoille osallistunut, Paesalu pohtii.

– Matkojen ansiosta on syntynyt toimivia yhteistyösuhteita joko kansainvälisellä tasolla tai kotimaassa. Matkoilla solmittuja yhteyksiä hyödynnetty muussa työssä kotiin palaamisen jälkeen, Partanen vahvistaa.
[/vc_column]
[vc_column width=’1/3′]

Moskovassa tutustuttiin mm. maksukykyisille venäläisille suunnatun kalakaupan valikoimiin, minne kalat tuoreuden maksimoimiseksi kuljetettiin elävinä altaissa.
Hollannissa päästiin näkemään simpukoiden viljelyä, käsittelyä ja pakkausta kuluttajapakkauksiin.
Turskan teollista suolausta ja kuivatusta vientiin bacalaoksi Islannissa.

[/vc_column]
[/vc_row]