Rapukausi on käynnissä

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]

Kuukauden kalasaalis -jutuissa kerromme, mitkä luonnonkalat ovat juuri nyt sesongissa ja mitä niistä voisi kokata.

[/vc_column_text][vc_separator type=”normal”][vc_single_image image=”3365″ img_size=”large” alignment=”center” style=”vc_box_shadow_3d” qode_css_animation=””][vc_text_separator title=”Ravut” border=”no”][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Ravustuskausi on 21.7.–31.10, joten rapuaika on juuri nyt käynnissä. Suomessa pyydetään sekä joki- että täplärapuja. Jokirapua on syöty täällä jo satoja vuosia, täplärapu puolestaan tuotiin Pohjois-Amerikasta 1960-luvulla.

Ravut ovat Suomessa rauhoitettuja ravustuskauden ulkopuolella, mutta rapuja löytyy kaupasta myös muina aikoina. Myynnissä on sekä viljeltyjä että pakastettuja rapuja Suomesta ja ulkomailta.

Moni voi jännittää rapujuhliin lähtöä tai rapujen syömistä ylipäätään, koska punaiset saksiniekat näyttävät haastavilta syötäviltä. Tässä ohjeet, joiden avulla onnistut varmasti:

  1. Väännä ravun sakset irti kuoresta, ja ime liemi nivelistä. Taita saksen pienempi osa irti, ja ime se tyhjäksi. Leikkaa saksi auki rapuveitsellä, irrota liha ja herkuttele.
  2. Irrota selkäpanssari nostamalla se ylös. Käännä kuori. Poista vihreä vatsalaukku, sitä ei syödä. Kaavi kuoresta herkullinen rapuvoi.
  3. Irrota pyrstö vääntämällä keskiruumista.
  4. Leikkaa pyrstön panssari auki toisesta sivusta ja irrota liha. Nosta veitsen kärjellä pyrstölihan yläpuoli irti ja poista suoli. Pyrstön saa huuhdella alas ryypyllä.
  5. Asettele perkeet keskelle lautasta ja kuoret sen ulkokaarelle, tuntosarvet ulospäin.

 

Muista, että tyyli on vapaa, eikä rapujen syömiseen ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa! Kokeneemmilta ravunsyöjiltä voi aina pyytää neuvoa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”15px”][vc_text_separator title=”Keitetyt ravut” border=”no”][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Perinteinen keitinliemi

5-6 l vettä
1,5 dl karkeaa suolaa
3-4 sokeripalaa
1 puntti kruunutilliä

Olutliemi

5 l vettä
0,5 l tummaa olutta
5 kpl sokeripalaa
200 g karkeaa merisuolaa
1 kpl iso nippu kruunutilliä

Rapujen keittoaika on noin 10 minuuttia. Keittämisen jälkeen jäähdytä liemi ja nosta ravut siihen. Voit myös jäähdyttää ravut ja liemet yhdessä, mutta jäähtyminen on näin hitaampaa. Anna rapujen maustua liemessä kylmässä vähintään kuusi tuntia, mieluiten vuorokausi.

Pakasterapuja ei tarvitse keittää, mutta ne voi sulattaa jäähtyneessä keitinliemessä, jolloin ne saavat tuoreemman maun.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]