Etikkasilakat ja mätikastiketta

1 kg silakkafileitä

Kypsennysliemi:
2,5 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
7 dl vettä
2 rkl hienokiteistä merisuolaa

 

Lisäksi:
2 dl täysmajoneesia
2 dl valutettua kermaviiliä
2 sitruunan kuori raastettuna
suolaa ja mustapippuria
1,5 dl kylmäsavustettua kirjolohenmätiä
1 ruukku ruohosipulia

Poista silakoista nahka. Nahka irtoaa avatuista fileistä helposti vetämällä, kun käytät fileitä hetken ajan pakkasessa. Kohmeisesta kalasta nahka lähtee vaivatta yhdellä vetäisyllä – ja onnistuu se helposti ilman kohmettamistakin.

Sekoita kaikki kypsennysliemen ainekset kattilassa. Kuumenna ja sekoita, kunnes sokeri ja suola sulavat liemeen. Anna liemen jäähtyä. Lisää silakkafileet liemeen ja anna maustua kylmässä kolme tuntia. Valuta huolellisesti.

Sekoita majoneesi, kermaviili ja sitruunankuoriraaste. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon etikkaliemessä raakakypsyneet ja valutetut silakat.

Viimeistele mädillä ja hienonnetulla ruohosipulilla.