Grillattua lohta ja kurkku-fenkolisalaattia

n. 150 g kirjolohi- tai lohifileetä/ruokailija
puolikkaan sitruunan mehu
rypsiöljyä
(fenkolinsiemeniä)

 

Kurkku-fenkolisalaatti:

1 kurkku (tai 2 kpl avomaankurkkua)
0,5 tl hienoa merisuolaa
1 fenkoli
2 dl luonnonjogurttia (tai kreikkalaista jogurttia)
0,5 tl piparjuuritahnaa (tai wasabia)
puolikkaan sitruunan mehu
tuoretta minttua
fenkolin lehtivihreää tai tuoretta tilliä
ripaus oliiviöljyä
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

 


Grillattu lohifilee:

 

Suomusta lohifilee ja nypi mahdolliset ruodot pois. Leikkaa filee annospaloiksi. Asettele lohipalat muoviselle leikkuulaudalle vierekkäin, nahkapuoli alaspäin. Leikkaa lohipalojen lihaisalle puolelle pari viiltoa. Purista kalan pintaan sitruunanmehua ja hiero kevyesti rypsiöljyä kalan pintaan kauttaaltaan. Mausta lohipalat suolalla ja pippurilla. Ripottele kalan pinnalle halutessasi vielä fenkolinsiemeniä.

 

Tarkista että grilli on puhdas ja lämmitä se valmiiksi. Asettele lohipalat kuumaan grilliin nahkapuoli alaspäin. Grillaa lohipalat lähes kypsiksi nahkapuoli alaspäin, näin liha pysyy mehukkaana. Nahasta halutaan rapea, mutta varo ettei se pala! Käännä lohipalat ja jatka grillaamista vielä vajaan minuutin verran. Lohi on herkullisimmillaan, kun sitä ei kypsennä läpikypsäksi. Tarjoile grillattu lohi keitettyjen uusien perunoiden ja kurkku-fenkolisalaatin kera.

 

Kurkku-fenkolisalaatti:

 

Leikkaa kurkku kuutioiksi tai siivuta pitkittäin. Poista kurkusta siemenkota. Ripottele kurkkujen päälle suolaa ja anna hikoilla hetken aikaa. Kuivaa kevyesti talouspaperilla. Sekoita kurkku jogurtin joukkoon. Mausta seos sitruunanmehulla, piparjuurella ja hienonnetuilla tuoreilla yrteillä. Kuutioi tai siivuta fenkoli ja lisää salaatin joukkoon. Viimeistele ripauksella oliiviöljyä ja mustapippurilla, sekoita ja maista. Lisää tarvittaessa hieman suolaa. Koristele salaatti fenkolin lehtivihreällä.