Lohi-perunapotti ja sinappinen kurkkunokare

4 annosta

4 kpl (450 g) perunaa, kiinteää

1 kpl (200 g) palsternakkaa

1 (170 g) keskikokoinen sipuli

4 rkl rypsiöljyä

3 dl vettä

1 rkl kalafondia

1 rkl kasvisfondia

5 kpl maustepippuria, kokonaista

1 kpl laakerinlehti

400 g kirjolohi- tai lohifileetä
(tai valkoista kalaa esim. siika- tai haukifileetä)

1 ruukku tilliä

1 ruukku basilikaa

yhden sitruunan kuori

1 tl suolaa

Nokare:

3 rkl sinappista kurkkusalaattia, säilyke

0,75 dl smetanaa tai majoneesia


Kuori perunat, palsternakka ja sipuli. Leikkaa peruna ensin pitkittäin puoliksi ja sitten puolikkaat pitkittäin venelohkoiksi. Leikkaa palsternakka pitkittäin neljään osaa ja sitten niistä noin 1,5 cm paloja. Leikkaa sipuli puoliviipaleiksi. Valitse pata tai paksupohjainen kattila. Kuullota peruna, palsternakka ja sipuli öljyssä. Lisää vesi, fondit ja mausteet.

Kuumenna liemi ja säädä sen jälkeen lieden teho pienemmälle ja anna kasvisten kiehua ”hiljaa hymyilen” noin 10 minuuttia kunnes perunat ovat purtavan kypsiä.

Poista lohifileestä nahka ja keskiruodot tai pyydä että kalakauppias tekee sen.

Leikkaa filee noin 2 cm kuutioiksi. Hienonna tilli varsineen ja nypi basilikaruukusta vain lehdet. Yhdistä kulhossa kalakuutiot, tilli, basilikanlehdet, sitruunan raastettu kuori ja suola.

Nostele kalakuutiot tasaisesti yhteen kerrokseen patapohjan päälle. Älä sekoita kalapaloja patapohjan joukkoon, vaan laita kansi päälle ja anna kalan kypsyä höyryssä noin 10 minuuttia. Nosta kattila suoraan pöytään.

Sekoita kurkkusalaatti ja smetana.Tarjoa se erikseen.

PADAN VALMISTAMINEN UUNISSA:

Yhdistä padassa pilkotut perunat, palsternakka ja sipuli.

Lisää mausteet ja kaada kuuma kala-kasvisliemi. Laita kansi päälle

ja kypsennä uunissa 180 asteessa kannen alla noin 20 minuuttia.

Lisää lopuksi maustetut kalapalat ja jatka kypsentämistä noin 10-15 minuuttia.