Lohi-sienipiirakka

12 annosta

Pohja

2 dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

100 g margariinia

2 – 3 rkl kylmää vettä

Täyte

7 dl sieniä, esim. mustatorvisieniä tai suppilovahveroita

1 rkl rypsiöljyä

puolikas purjo

150 g lämminsavukirjolohta tai 100 g kylmäsavulohta

puolikas punainen paprika

100 g juustoa raastettuna

2 munaa

2 dl ruokakermaa

0,5 tl mustapippuria

0,5 tl yrttisuolaa

1 tl timjamia


Sekoita pohjan kuivat aineet. Nypi joukkoon rasva. Lisää lopuksi vettä parissa erässä sen verran, että taikina ei enää muruile. Painele voideltuun piirasvuokaan (halkaisija 24 – 25 cm).

Anna puhdistetuista sienistä haihtua pannulla enin neste. (Jos käytät kuivattuja sieniä, turvota niitä ensin vedessä, purista vesi pois ja hienonna sienet. Kuivattuja sieniä riittää noin desi. Säilöttyjä, esikäsiteltyjä sieniä riittää 2 – 3 dl). Lisää mukaan öljy ja purjorenkaat. Kääntele aineksia pannulla hetki ja anna jäähtyä.

Leikkaa kirjolohi ja paprika suikaleiksi tai kuutioiksi. Sekoita keskenään jäähtynyt sieni-purjoseos, kala- ja paprikapalat sekä juustoraaste.

Riko kulhoon munat ja sekoita joukkoon kerma sekä mausteet. Levitä puolikypsälle pohjataikinalle täyteseos ja kaada päälle muna-kermaseos. Kypsennä piirasta 200 asteessa 30–40 minuuttia kunnes täyte hyytyy.

Vinkki: Voit tehdä piirakan myös ilman sieniä, käytä silloin hieman enemmän paprikaa ja purjoa ja pohjana voit käyttää myös kaupan pakastealtaasta löytyvää valmistaikinaa.