Lohikeitto kurkku-tilliöljyllä

Vuoden kalakeitto 2021 -finalisti

Reseptin laatinut Outi Vartiainen, Helsinki

 

4 annosta

2 (n. 250 g) porkkanaa
8 (n. 500 g) perunaa
1 sipuli
9 dl vettä
1 laakerinlehti
4 kokonaista maustepippuria
n. 500 g lohifileetä
1 tl suolaa
1 tl wasabia

Kurkku-tilliöljy:
1 (n. 180 g) kurkku
½ rku tilliä
½ dl rypsiöljyä
¼ tl suolaa
1 tl sitruunamehua

 

Kuori porkkanat, perunat ja sipuli. Leikkaa porkkanat pieniksi paloiksi, lohko perunat. Leikkaa sipuli puolirenkaiksi. Laita kasvikset kattilaan. Lisää vesi, laakerinlehti ja maustepippurit. Kasvisten kypsyessä poista lohifileestä mahdolliset ruodot ja nahka. Leikkaa lohi kuutioiksi.

Kun kasvikset ovat kypsiä, lisää liemeen suola. Ota lientä noin 1 dl kulhoon ja liuota siihen wasabi. Lisää wasabiliemi keittoon. Lisää myös lohikuutiot ja hauduta kannen alla, kunnes kala on kypsää. Voit jo sammuttaa lieden.

Valmista kurkku-tilliöljy. Leikkaa kurkku kuutioiksi. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Tarjoa kuuma keitto kurkku-tilliöljyn kanssa.

Tämän kalakeiton juju on kurkusta ja tillistä tehty öljy. Kurkku-tilliöljy ja wasabi tuovat uutta makuvivahdetta perinteiseen, kirkasliemiseen lohikeittoon.