Lohikeitto tyrnimehulla aateloituna

Vuoden kalakeitto 2021 -finalisti

Reseptin laatinut Anne Kiuru, Riihimäki

 

4-5 annosta

 

iso sipuli
150 g purjosipulin vihreää osaa
600 g kiinankaalia
500 g nahatonta ja ruodotonta lohifileetä
100 g pakasteherneitä
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 annos kalafondia
3/4 tl jauhettua mustapippuria
3/4 tl hienoa merisuolaa
3/4 dl tyrnimehua (100 % makeuttamaton)
1,1 l vettä

Viimeistelyyn:
ranskankermaa ja tuoretta tilliä

Tyrniöljy:
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 tl tyrnimehua
ripaus suolaa

 

Kuori ja kuutioi sipuli. Suikaloi purjo ohuiksi suikaleiksi. Poista kiinankaalista tarvittaessa uloimmat lehdet. Leikkaa kaali pitkittäin puoliksi ja vielä puolikkaat pitkittäin puoliksi. Poista kanta ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja kuullota sipulia 4 minuuttia. Lisää purjo ja jatka kuullottamista noin 4 minuuttia. Lisää kiinankaalit, kääntele noin 5 minuuttia. Lisää fondi, pippuri, suola, tyrnimehu sekä vesi.

Keitä hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää suikaloitu lohi ja hieman sulaneet herneet. Peitä kattila kannella ja sammuta liesi. Anna hautua noin 5 minuuttia. Tarkista maku. Lisää annoksiin nokare ranskankermaa ja koristeeksi tuoretta tilliä.

Tarjoa tumman paahdetun leivän ja tyrniöljyn kera.

Valmista tyrniöljy ennen keiton valmistusta. Sekoita ainekset kulhossa, peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin odottamaan.