Roseepippurisilakat

300 g silakkafileitä

 

etikkaliemi:

2½ dl vettä

¾ dl väkiviinaetikkaa

 

marinadi:

1 dl lime- tai sitruunamehua

n. 1 tl hienoa merisuolaa

ripaus sokeria

musta- ja valkopippuria myllystä

(vähän limen tai sitruunan kuorisuikaleita)

3 tl roseepippureita

1-2 kelta- tai punasipuli ohuina renkaina

½-1 ruukku basilikaa

1 dl rypsi- tai oliiviöljyä


Leikkaa isot fileet pitkittäin kahtia ja poista selkäevät. Sekoita vesi ja etikka. Lisää silakat joukkoon sekoitellen. Anna kypsyä liemessä jääkaapissa 2 tuntia tai pidempään. Kaada liemi pois ja valuta silakat hyvin.

 

Pese limet tai sitruuna hyvin ja leikkaa kuoresta suikaleita ilman valkoista osaa. Puolita hedelmät ja purista mehua 1 dl. Sekoita mehun joukkoon suola, ripaus sokeria ja vähän valko- tai mustapippuria ja lisää sekaan öljy.

 

Lado lasitölkkiin kerroksittain silakkafileitä, sipulirenkaita, basilikan lehtiä ja roseepippureita (1 tl murskattuna). Kaada liemi päälle ja ravistele se kalojen sekaan. Säilytä kylmässä. Anna marinoitua ainakin 1 vuorokausi, mielellään pidempään. Silakat säilyvät noin viikon.

 

Tarjoa alkupalana tai esim. noutopöydässä.