Thaihenkinen madekeitto

4 annosta

n. 1,3 kg:n painoinen, nyljetty made

 

Kalan keitinliemi:

n. 1 l vettä

1 ,5 tl suolaa

10 mauste- tai mustapippuria

2 laakerinlehteä

 

Keittoon:

1 sipuli

1 pieni purjo

2 porkkanaa

6-8 perunaa

1-2 varsisellerin vartta

2 tl rypsiöljyä

n. 2 tl vihreää currytahnaa

200 g (pakaste)parsakaalia

1-2 dl kookosmaitoa

ripaus pippuria myllystä

(vihreää thaicurryjauhetta)

2 rkl silputtua korianteria, persiljaa tai tilliä

 


Osta valmiiksi nyljetty made. Jos nyljet mateen itse, viillä nylkemisen jälkeen vatsa auki ja poista sisälmykset sekä kidukset varoen, ettei sappi hajoa. Ota halutessasi talteen mäti ja maksa. Huuhdo kala.

 

Kaada keitinliemen vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Nosta kala kokonaisena tai paloiteltuna kiehuvaan keitinliemeen. Pienennä lämpöä ja keitä kalaa pari minuuttia ja kuori keitinliemen pinnalle syntynyt vaahto pois. Lisää muut keitinliemen ainekset kattilaan. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Nosta kypsä kala keitinliemestä vadille ja siivilöi liemi talteen (sitä pitäisi olla noin 1 l).

 

Hienonna sipuli ja halkaistu huuhdottu purjo. Suikaloi porkkanat ja kuoritut perunat sekä selleri. Kiehauta hienonnetut sipulit öljyssä kattilassa. Lisää currytahna ja porkkanat joukkoon hautumaan. Kaada päälle siivilöity keitinliemi ja lisää perunat ja selleri. Hauduta noin 10 minuuttia, kunnes porkkanat ja perunat ovat lähes kypsiä. Kumoa joukkoon parsakaalin kukinnot sekä halutessasi paloiteltu mateen maksa ja hauduta vielä noin 5 minuuttia.

 

Erottele perunoiden kypsymisen aikana kalanliha ruodoista. Lisää keittoon lopuksi kookosmaito, hienonnettu tilli ja ripaus mustapippuria sekä ruodottomat kalapalat. Kuumenna keitto ja tarkista maku. Tarjoa lisänä esimerkiksi ruisleipää.

 

Vinkki: Jos et halua askarrella madelientä, tee kalaiemi kuutiosta tai fondista. Fileoi made ja paloittele sopiviksi paloiksi. Lisää kalapalat parsakaalien kanssa kypsymään.