Tillisilakat

1 kg silakkafileitä

 

Mausteliemi:

2,5 dl väkiviinaetikkaa
2,5 dl sokeria
8 dl vettä
1,5 rkl merisuolaa

 

Tilliöljy:

puoli punttia tilliä
1 dl öljyä
1 tl suolaa

Tilli-sinappikastike:

1 dl kotimaista väkevää sinappia
0,5 dl Dijonin sinappia
1 dl sokeria
3 keltuaista
0,5 dl valkoviinietikkaa
4 g suolaa
2 dl tilliöljyä
1 dl appelsiinimehua

 

 

Sekoita mausteliemen ainekset keskenään. Laita silakat liemeen maustumaan yön yli jääkaappiin.

 

Valmista aluksi tilliöljy. Kuumenna litra vettä kiehuvaksi ja mausta suolalla. Kasta tillit varsineen kuumaan veteen minuutiksi ja huuhtele kylmällä vedellä. Purista ylimääräinen vesi pois. Yhdistä tilli ja öljy. Aja tasaiseksi sauvasekoittimella.

 

Valmista tillikastike majoneesin tapaan: Sekoita kaikki ainekset öljyä ja appelsiinimehua lukuun ottamatta keskenään. Sekoita voimakkaasti ja kaada tilliöljy joukkoon ohuena nauhana. Ohenna lopuksi appelsiinimehulla. Kastikkeen tulee olla sakeaa koska silakoista tuleva neste ohentaa kastiketta joka tapauksessa.

 

Ota silakat mausteliemestä ja laita valumaan lävikköön vartiksi. Sekoita valutetut silakat tilli-sinappikastikkeen joukkoon ja anna taas maustua yön yli jääkaapissa.