Toukokuu aloittaa siian sesongin

Kuukauden kalasaalis -jutuissa kerromme, mitkä luonnonkalat ovat juuri nyt sesongissa ja mitä niistä voisi kokata.

Siika

Hyvää vappua! Toukokuussa alkaa lähes koko loppuvuoden kestävä siian sesonki.

Lohensukuisia siikoja on useita eri tyyppejä. Kaikille siioille yhteistä on hopeanhohtoinen suomupeite, harmaat evät ja pieni pää. Siika on muiden lohikalojen tapaan rasvainen kala.

Graavaaminen on suosittu tapa valmistaa siikaa. Siian graavaus sujuu helposti myös kotikokilta: fileiden päälle levitetään suolaa, sokeria ja mausteita, ja herkku valmistuu kuin itsestään jääkaapissa noin vuorokaudessa. Siika sopii myös moniin muihin valmistustapoihin: sitä voi vaikka savustaa, paistaa tai grillata.

Joskus resepteissä törmää termiin pannusiika. Sillä tarkoitetaan pienempää, annoskokoista siikaa, joka yleensä nimensä mukaisesti paistetaan perattuna.

Siianmäti on arvokasta herkkua, mutta sen sesonki on vasta loppuvuodesta. Siikaa saa myös kasvatettuna ympäri vuoden.