VEDESTÄ RUOKAPÖYTÄÄN

Tervetuloa sukeltamaan syvemmälle
kalan maailmaan!

 

Pro Kala ry julkaisee kalaruokajuttuja, toimintaansa valottavia artikkeleita, alan ammattilaisten haastatteluita ja muuta kiinnostavaa sisältöä kalaan ja kalaruokaan liittyen.

Ravustuskausi on 21.7.–31.10, joten rapuaika on juuri nyt käynnissä. Suomessa pyydetään sekä joki- että täplärapuja. Jokirapua on syöty täällä jo satoja vuosia, täplärapu puolestaan tuotiin Pohjois-Amerikasta 1960-luvulla.

Olen ollut laivakoirana oikeastaan koko ikäni. Muutin kalastaja-Jarnon ja Riitan luo kymmenen vuotta sitten maaliskuussa, ja jo huhtikuun lopulla lähdin mukaan ensimmäisille kalastusreissuilleni. Sillä tiellä ollaan edelleen!

Keskikesällä pyydetyn kalan sesonkikalenteria tarkastelevaa voi harmittaa. Sesongissa kun ei kovin montaa kalaa ole. Onneksi kesän herkuttelun pelastavat paitsi kasvatettu kala, myös erilaiset säilykkeet. Uusien perunoiden kanssa nautittu silli onkin kesäherkku vertaansa vailla!

Tiesitkö, että kalalla on oma osansa myös monissa juhannustaioissa ja ennustuksissa? Keräsimme esimerkkejä – uskallatko kokeilla näitä viikonloppuna?

Itämeren ainutlaatuisesta luonnosta huolehtiminen on kaikkien yhteinen asia. Mereen päätyy siitä huolimatta vuosittain huolestuttava määrä roskia. Kalankasvatusyritys Brändö Lax järjesti Maailman ympäristöpäivän kunniaksi roskienkeruutalkoot.

Kalanäytteillä varmistetaan kalojen hyvinvointi ja pyritään ehkäisemään kalatautien leviämistä.

Varsinais-Suomen Mynämäessä, Yläneentien ja Rantasillantien risteyksessä seisoo punainen kontti. Kyljessä lukee Kalakauppa Sumppu. "Munakioskejahan on paljon, miksei siis kalakioski toimisi", toteaa kalastaja Jukka Toivonen.

Kalasta saa kokattua kotonakin fine dining -tason gourmet-elämyksiä. Nyt kun ravintolaan ei pääse illalliselle, voi saman kokemuksen järjestää kotioloissa – esimerkiksi äitienpäivänä! Kokeile Suomen Gastronomien Seuran silakkareseptiä tai valmista koko monen ruokalajin menu.