VEDESTÄ RUOKAPÖYTÄÄN

Tervetuloa sukeltamaan syvemmälle
kalan maailmaan!

 

Pro Kala ry julkaisee kalaruokajuttuja, toimintaansa valottavia artikkeleita, alan ammattilaisten haastatteluita ja muuta kiinnostavaa sisältöä kalaan ja kalaruokaan liittyen.

Säännöllinen kalan käyttö ehkäisee riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuten aivohalvaukseen ja sepelvaltimotautiin. Kalan D-vitamiini kohentaa elimistön immuunipuolustusta ja kalasta saa myös proteiinia ja hivenaineita. Kala siis tekee hyvää terveydelle monella tavalla.

Kaj Arvosta voi kutsua kalankasvatuksen ideanikkariksi. Tietokoneohjatut ruokintajärjestelmät ja kiertovesikasvatus ovat Arvosen intohimo saada lisää kalaa markkinoille.

Tänään, helmikuun toisena tiistaina, vietetään Kansallista kalakeittopäivää. Teemana tällä kertaa on kotikeittiön kalakeitto.

”Roskakalasta” kirjoitettiin jo vuosisata sitten. Koko termi on kuitenkin aivan turha, muistuttaa kalaruokakulttuuria tutkiva Matti O. Hannikainen.

Silakka on herkullista lähiruokaa. Pro Kalan nettisivujen reseptiarkiston suosituin resepti onkin juuri silakkaresepti: mehevät silakkapihvit uunissa -resepti kerää joka kuukausi sadoittain silmäpareja! Juuri julkaisemillamme uusilla resepteillä saat vaihtelua silakkakokkailuun. Jos silakka on puolestaan vieraampi raaka-aine, näiden ohjeiden avulla onnistut varmasti luomaan herkullisen annoksen!

Kansallista kalakeittopäivää vietetään joka vuosi helmikuun toisena tiistaina. Tänä vuonna päivä on helmikuun 9. ja teemana Kotikeittiön kalakeitto. Teemaan sopien Pro Kala ry järjesti reseptikilpailun, jossa etsittiin Vuoden kalakeitoksi kruunattavaa reseptiä. Ehdotuksia lähetettiin runsaasti, ja alan ammattilaisista koostuva tuomaristo valitsi finaaliin viisi reseptiä. Maistelun jälkeen voittajaksi kruunattiin jyväskyläläisen Kaisu Pitkäsen kukkakaali-siikakeitto.

Pikkujoulukausi näyttää tänä vuonna hyvin erilaiselta kuin ennen, mutta herkuttelusta ei tarvitse onneksi tinkiä. Kirjolohen mädin sesonki on käynnissä, ja muutkin erilaiset mätiherkut sopivat juhlakauden ruokapöytään erinomaisesti.

Hauki on kaikille tuttu kala - jos ei muuten, niin "hauki on kala" -hokemasta. Kyseinen lentävä lause ei suinkaan ole ainoa, jossa hauki mainitaan: haukeen liittyviä sananlaskuja on useita, Kalevalassa Väinämöinen tekee kanteleen hauen leukaluusta ja onpa tästä petokalasta laulanut Ultra Brakin.

Kalakeittopäivä on Pro Kala ry:n ideoima ruokateemapäivä, jota vietetään vuosittain helmikuun toisena tiistaina. Vuoden 2021 kalakeittopäivää varten lanseerataan nyt Vuoden kalakeitto -kilpailu, jossa etsitään Suomen parasta kalakeittoreseptiä. Teemana on Kotikeittiön kalakeitto.