VEDESTÄ RUOKAPÖYTÄÄN

Tervetuloa sukeltamaan syvemmälle
kalan maailmaan!

 

Pro Kala ry julkaisee kalaruokajuttuja, toimintaansa valottavia artikkeleita, alan ammattilaisten haastatteluita ja muuta kiinnostavaa sisältöä kalaan ja kalaruokaan liittyen.

Silakka on herkullista lähiruokaa. Pro Kalan nettisivujen reseptiarkiston suosituin resepti onkin juuri silakkaresepti: mehevät silakkapihvit uunissa -resepti kerää joka kuukausi sadoittain silmäpareja! Juuri julkaisemillamme uusilla resepteillä saat vaihtelua silakkakokkailuun. Jos silakka on puolestaan vieraampi raaka-aine, näiden ohjeiden avulla onnistut varmasti luomaan herkullisen annoksen!

Kansallista kalakeittopäivää vietetään joka vuosi helmikuun toisena tiistaina. Tänä vuonna päivä on helmikuun 9. ja teemana Kotikeittiön kalakeitto. Teemaan sopien Pro Kala ry järjesti reseptikilpailun, jossa etsittiin Vuoden kalakeitoksi kruunattavaa reseptiä. Ehdotuksia lähetettiin runsaasti, ja alan ammattilaisista koostuva tuomaristo valitsi finaaliin viisi reseptiä. Maistelun jälkeen voittajaksi kruunattiin jyväskyläläisen Kaisu Pitkäsen kukkakaali-siikakeitto.

Pikkujoulukausi näyttää tänä vuonna hyvin erilaiselta kuin ennen, mutta herkuttelusta ei tarvitse onneksi tinkiä. Kirjolohen mädin sesonki on käynnissä, ja muutkin erilaiset mätiherkut sopivat juhlakauden ruokapöytään erinomaisesti.

Hauki on kaikille tuttu kala - jos ei muuten, niin "hauki on kala" -hokemasta. Kyseinen lentävä lause ei suinkaan ole ainoa, jossa hauki mainitaan: haukeen liittyviä sananlaskuja on useita, Kalevalassa Väinämöinen tekee kanteleen hauen leukaluusta ja onpa tästä petokalasta laulanut Ultra Brakin.

Kalakeittopäivä on Pro Kala ry:n ideoima ruokateemapäivä, jota vietetään vuosittain helmikuun toisena tiistaina. Vuoden 2021 kalakeittopäivää varten lanseerataan nyt Vuoden kalakeitto -kilpailu, jossa etsitään Suomen parasta kalakeittoreseptiä. Teemana on Kotikeittiön kalakeitto.

Silakkaa pyydetään periaatteessa ympäri vuoden, mutta keskikesällä lämpimien vesien aikaan kala ei käy helposti pyydyksiin ja siksi saatavuus on rajoitetumpaa. Syksyn tullessa silakkaa on taas paremmin tarjolla.

Koronavirustilanne on vaikuttanut jokaiseen alaan, eikä kalatalousala ole poikkeus. Kalatalouden Innovaatiopäivät 2020 eivät jää pitämättä, vaikka tapahtuma onkin tänä vuonna hieman erilainen. Kaksipäiväinen ohjelma on kaikille yhteinen, ja osallistua voi myös etänä.

Nyt kaivataan kalan ystävien apua! Tampereen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat ovat huolestuneet kotimaisen luonnonkalan kulutuksen vähenemisestä ja toteuttavat tutkimuksen, jonka avulla selvitetään kulutuskäyttäytymistä ja kuluttajien suhtautumista kotimaisen luonnonkalan syöntiin.

Suomalaisen ruoan päivää vietettiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Teemapäivän takana on Hyvää suomesta, joka muistuttaa, että suomalaisen ruoan päivä on tietysti joka päivä, vaikka erillistä juhlapäivää nyt vietetäänkin.

Kesä alkaa väistyä ja vedet viilenevät. Syyskuu tuo mukanaan usean eri luonnonkalan sesonkikauden: yksi niistä on huippuherkullinen kuha.