Vedestä ruokapöytään

Kalan matkassa: Kenttähommia kalankasvattamolla

Kuvagalleria ja video näyttävät, millaisten töiden parissa Heimon Kala Oy:n henkilöstö on tällä viikolla työskennellyt saadakseen kotimaista kirjolohta ruokapöytiin.

Kalan matkassa: äyriäistukun kuulumiset

Äyriäistukussa jatkuu melkein normaali arki, tänään vuorossa oli mustekalan keittoa ja äyriäisten pakkausta, kerrotaan Äyriäistukku Oy:stä.

Kalakauppojen uudenlainen arki

Koronaviruksen mullistama arki näkyy myös kalakaupoissa. Kauppareissuja on vähennetty, ravintolat myyvät ainoastaan take-awayta, kotona vietetään nyt enemmän aikaa. Kysyimme kolmelta kalakaupalta, miten kaupankäynti on muuttunut poikkeustilanteessa.

Kotikokin kalapäivä: muffinseja ja voileipäkakkua

Uudessa Kotikokin kalapäivä -artikkelisarjassa näytämme, miten suomalaisissa kodeissa kokataan kalaa. Ensimmäisenä vuorossa on Kati Uhlgren, joka lähetti meille kahden kalaruokabravuurinsa kuvat ja reseptit.

Kalan matkassa: rysävalmisteluja Loviisassa

Loviisalaisen Söderby Laxin Mikael Lindholm kalastaa pääosin push-up-rysällä. Kyseessä on melko uusi, 2005 markkinoille tullut rysämalli, joka kehitettiin hyljekestäväksi.

Rysää ei kauden alkaessa vain heitetä taas veteen, vaan ensin ovat vuorossa suuritöiset valmistelut.

Kevään merkki: kalaistutukset

Monelle kevät on puutarhatöiden aikaa, ja pihamaalle istutetaan kaikenlaista. Hieman toisenlaisia istutuksia tehdään myös näin keväisin: kalanpoikastuottajat elävät juuri nyt vuoden huippusesonkia, ja kalanpoikasia siirretään niin ruokakalalaitoksille kuin istutuksiin luontoonkin.

Kalan matkassa: kalankasvattamon kevät

Heimon Kala Oy kasvattaa, jalostaa ja myy kalaa. Kevät on kalankasvattamoille kiireistä aikaa: merilaitoksille viedään nyt paljon poikasia, sillä lämpimien vesien aika on tärkein kasvukausi.

Katso kuvista ja videoista, millaista arki kalankasvattamossa on juuri nyt!

Huhtikuussa ahti antaa ahvenia

Huhtikuussa sesonkiin tulevat ahven ja kuha. Hauen sesonki jatkuu edelleen, samoin silakan.

Ahven maistuu monelle, eikä ole ihme, että se on Suomen kansalliskala.

Ammattilaiset esittäytyvät: Jari Setälä, erikoistutkija

”Minulla on ollut aina se perusajatus, etten halua tehdä tutkimusta vain tutkimuksen takia. Työlläni pitää olla merkitys ja vaikutusta todelliseen elämään. Sen pitää olla hyödyllistä ja tarpeellista. Olen nykyisessä tehtävässäni tavallaan elinkeinoelämän, tutkimuksen ja hallinnon välissä: tuotan yrittäjille tietoa markkinoiden ja toimialan kokonaistilanteesta ja välitän hallinnolle sitä viestiä, miten asiat nähdään ja koetaan elinkeinoelämässä. Kun kaikilla on selkeä kuva siitä, missä mennään, voimme yhdessä rakentaa parempaa kalataloutta.”