VEDESTÄ RUOKAPÖYTÄÄN

Tervetuloa sukeltamaan syvemmälle
kalan maailmaan!

 

Pro Kala ry julkaisee kalaruokajuttuja, toimintaansa valottavia artikkeleita, alan ammattilaisten haastatteluita ja muuta kiinnostavaa sisältöä kalaan ja kalaruokaan liittyen.

Syksyn silakka-aikaa odotellaan tänä vuonna iloisissa tunnelmissa. Silakan ja kilohailin trooli- ja rysäkalastukselle myönnettiin kesäkuussa MSC:n kestävän kalastuksen sertifikaatti. Suomen Ammattikalastajaliiton toimitusjohtaja Kim Jordas toivoo, että sertifioinnilla on positiivinen vaikutus silakan imagoon ja kulutukseen.

Kala-alalla on monenlaisia toimijoita. Alan yrittäjät tuottavat kalan vedestä kuluttajien ruokapöytiin. Kalataloushallinnossa työskentelevät luovat edellytyksiä kalaan ja kalavaroihin perustuvien elinkeinojen toiminnalle. Osana markkinointiohjelmaa päätettiin järjestää kirjoituspöydän ääressä työtään tekeville kala-alan ammattilaisille mahdollisuus lähteä tutustumaan alan yritysten käytännön toimintaan. ”Päivä kalastajan matkassa tai vesiviljely-yrityksessä tarjoaa tilaisuuden kurkistaa kulisseihin, kuulla näkemyksiä kala-alan yrittäjien arjesta ja ehkä jopa mahdollisuuden osallistua käytännön työhön”, toteaa Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

”Kalastusyrittäjyys vaatii sitkeää luonnetta. Haastetta riittää, kun on luonnonvoimien kanssa tekemisissä: sääolosuhteet, kalakannat ja kalan koko vaihtelee vuodesta toiseen. Saalis on kalastajan palkinto. Suuren saaliin toivossa kun lähtee kalalle ja onnistuu, se on kiva tunne."

Kalatalouden innovaatio-ohjelmiin kuuluvaa markkinointiohjelmaa koordinoiva Pro Kala on tarttunut kaksin käsin innovatiivisuuden haasteeseen. Ensimmäisen vuoden aikana kalan markkina-aseman ja arvon kasvattamiseen sekä alan julkisuuskuvan ja verkostoitumisen kehittämiseen tähtäävässä ohjelmassa on muun muassa järjestetty kalatalouden innovaatiopäivät, julkaistu ensimmäinen koko kalan tuotantoketjun kattava tietokirja ja aloitettu perinne kansallisen kalakeittopäivän viettämiseksi vuosittain.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä vastasi Kalaviikolla kymmeneen kysymykseen kalatalouden toimintaedellytysten ja kalan saatavuuden parantamisesta. Poimimme kolme kysymystä ja vastausta, joissa kiteytyvät alan haasteet ja mahdollisuudet.

Ei ole roskakalaa, on vain terveellistä ja monipuolista kalaproteiinia. Tästä ajatuksesta lähtee viime vuonna työnsä aloittanut kalatalouden lisäarvo-ohjelma. Tutkijoiden ja yrittäjien yhteistyönä tehtävästä tuotekehityksestä odotetaan lanseerauksia jo ensi vuonna.

Kalatalous elää maailmanlaajuisesti yhtä historiansa suurimmista murroksista. Kysymys kuuluu, miten kalaa voidaan tulevaisuudessa tuottaa kestävästi tyydyttämään alati kasvavaa kysyntää. Kalatalouden tulevaisuuskuviin perehtynyt tulevaisuudentutkija Juha Kaskinen katsoo, että tärkeintä toivotun tulevaisuuden luomisessa on visio.

Kalankasvatuksesta toivotaan vastausta maailman lisääntyvään proteiinintarpeeseen, mutta tuotannon kasvussa on hidasteensa. Viime vuonna startannut vesiviljelyn innovaatio-ohjelma haluaa vähentää uusien kasvatusteknologioiden teknistä ja taloudellista epävarmuutta ja luoda alalle kasvun edellytyksiä.