Vedestä ruokapöytään

Markkinointiohjelma mahdollistaa, viestii ja rakentaa verkostoja

Kalatalouden innovaatio-ohjelmiin kuuluvaa markkinointiohjelmaa koordinoiva Pro Kala on tarttunut kaksin käsin innovatiivisuuden haasteeseen. Ensimmäisen vuoden aikana kalan markkina-aseman ja arvon kasvattamiseen sekä alan julkisuuskuvan ja verkostoitumisen kehittämiseen tähtäävässä ohjelmassa on muun muassa järjestetty kalatalouden innovaatiopäivät, julkaistu ensimmäinen koko kalan tuotantoketjun kattava tietokirja ja aloitettu perinne kansallisen kalakeittopäivän viettämiseksi vuosittain.

Ammattilaiset esittäytyvät: Markku Törrönen, sisävesiammattikalastaja

”Kalastusyrittäjyys vaatii sitkeää luonnetta. Haastetta riittää, kun on luonnonvoimien kanssa tekemisissä: sääolosuhteet, kalakannat ja kalan koko vaihtelee vuodesta toiseen. Saalis on kalastajan palkinto. Suuren saaliin toivossa kun lähtee kalalle ja onnistuu, se on kiva tunne.”

Kalalle ansaittua arvonnousua lisäarvo-ohjelmasta

Ei ole roskakalaa, on vain terveellistä ja monipuolista kalaproteiinia. Tästä ajatuksesta lähtee viime vuonna työnsä aloittanut kalatalouden lisäarvo-ohjelma. Tutkijoiden ja yrittäjien yhteistyönä tehtävästä tuotekehityksestä odotetaan lanseerauksia jo ensi vuonna.

Ministeri Leppä haluaa varmistaa kotimaisen kalan saatavuuden

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä vastasi Kalaviikolla kymmeneen kysymykseen kalatalouden toimintaedellytysten ja kalan saatavuuden parantamisesta. Poimimme kolme kysymystä ja vastausta, joissa kiteytyvät alan haasteet ja mahdollisuudet.

Myönteistä tulevaisuutta kohti

Kalatalous elää maailmanlaajuisesti yhtä historiansa suurimmista murroksista. Kysymys kuuluu, miten kalaa voidaan tulevaisuudessa tuottaa kestävästi tyydyttämään alati kasvavaa kysyntää. Kalatalouden tulevaisuuskuviin perehtynyt tulevaisuudentutkija Juha Kaskinen katsoo, että tärkeintä toivotun tulevaisuuden luomisessa on visio.

Kohtalona kala

Pro Kala julkaisi joulun alla kalatalouden historiaa ja tulevaisuutta luotaavan kirjan ”Kala – kohtalo vai kutsumus?”. Kirjaa varten haastateltujen yrittäjien tarinoissa avautuu huikaiseva näkymä niihin yrityksiin, erehdyksiin ja innovaatioihin, joiden kautta ala on sadan itsenäisen vuoden aikana kehittynyt elinvoimaiseksi ja muuntautumiskykyiseksi elinkeinoksi.

Vesiviljelyn innovaatio-ohjelmassa luodaan kasvun edellytyksiä

Kalankasvatuksesta toivotaan vastausta maailman lisääntyvään proteiinintarpeeseen, mutta tuotannon kasvussa on hidasteensa. Viime vuonna startannut vesiviljelyn innovaatio-ohjelma haluaa vähentää uusien kasvatusteknologioiden teknistä ja taloudellista epävarmuutta ja luoda alalle kasvun edellytyksiä.

Varapuhemies Satonen on kalaruoan ystävä

Eduskunnan varapuhemies ja ravintolatoimikunnan puheenjohtaja Arto Satonen joutui pienoiseen mediapuhuriin ihmeteltyään Maaseudun Tulevaisuus- lehdessä sitä, että suomalaista kalaa on vaikea saada kansanedustajien lautaselle.

Silakkaa syömällä voimme tukea suomalaista työtä

Silakkafileen valmistajia on Suomessa enää muutama. Martin Kala Oy Turussa on yksi harvoista. Yhtiö on panostanut voimakkaasti tuotantoteknologiaan ja haluaa pitää tinkimättömästi kiinni korkeasta laadustaan. Martin Kalan tehdaspäällikkö Jari Multanen on itsekin suuri silakan ystävä ja toivoo kalan arvostuksen vielä nousevan.