VEDESTÄ RUOKAPÖYTÄÄN

Tervetuloa sukeltamaan syvemmälle
kalan maailmaan!

 

Pro Kala ry julkaisee kalaruokajuttuja, toimintaansa valottavia artikkeleita, alan ammattilaisten haastatteluita ja muuta kiinnostavaa sisältöä kalaan ja kalaruokaan liittyen.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä vastasi Kalaviikolla kymmeneen kysymykseen kalatalouden toimintaedellytysten ja kalan saatavuuden parantamisesta. Poimimme kolme kysymystä ja vastausta, joissa kiteytyvät alan haasteet ja mahdollisuudet.

Ei ole roskakalaa, on vain terveellistä ja monipuolista kalaproteiinia. Tästä ajatuksesta lähtee viime vuonna työnsä aloittanut kalatalouden lisäarvo-ohjelma. Tutkijoiden ja yrittäjien yhteistyönä tehtävästä tuotekehityksestä odotetaan lanseerauksia jo ensi vuonna.

Kalatalous elää maailmanlaajuisesti yhtä historiansa suurimmista murroksista. Kysymys kuuluu, miten kalaa voidaan tulevaisuudessa tuottaa kestävästi tyydyttämään alati kasvavaa kysyntää. Kalatalouden tulevaisuuskuviin perehtynyt tulevaisuudentutkija Juha Kaskinen katsoo, että tärkeintä toivotun tulevaisuuden luomisessa on visio.

Kalankasvatuksesta toivotaan vastausta maailman lisääntyvään proteiinintarpeeseen, mutta tuotannon kasvussa on hidasteensa. Viime vuonna startannut vesiviljelyn innovaatio-ohjelma haluaa vähentää uusien kasvatusteknologioiden teknistä ja taloudellista epävarmuutta ja luoda alalle kasvun edellytyksiä.

Pro Kala julkaisi joulun alla kalatalouden historiaa ja tulevaisuutta luotaavan kirjan ”Kala – kohtalo vai kutsumus?”. Kirjaa varten haastateltujen yrittäjien tarinoissa avautuu huikaiseva näkymä niihin yrityksiin, erehdyksiin ja innovaatioihin, joiden kautta ala on sadan itsenäisen vuoden aikana kehittynyt elinvoimaiseksi ja muuntautumiskykyiseksi elinkeinoksi.

Eduskunnan varapuhemies ja ravintolatoimikunnan puheenjohtaja Arto Satonen joutui pienoiseen mediapuhuriin ihmeteltyään Maaseudun Tulevaisuus- lehdessä sitä, että suomalaista kalaa on vaikea saada kansanedustajien lautaselle.

Silakkasaaliistamme hyödynnetään tällä hetkellä elintarvikkeena vain murto-osa. Huhtikuussa alkaneessa innovaatiohankkeessa etsitään Luonnonvarakeskuksen, Turun yliopiston ja VTT:n yhteisvoimin uusia käyttömuotoja silakalle niin elintarvikkeena kuin vaikkapa kosmetiikkateollisuuden raaka-aineena. Tavoitteena on nostaa silakan jalostusastetta Suomessa ja näin saada parempaa tuottoa koko arvoketjulle.