Vuoden kalakeitto on kukkakaali-siikakeitto

Kansallista kalakeittopäivää vietetään joka vuosi helmikuun toisena tiistaina. Tänä vuonna päivä on helmikuun 9. ja teemana Kotikeittiön kalakeitto. Teemaan sopien Pro Kala ry järjesti reseptikilpailun, jossa etsittiin Vuoden kalakeitoksi kruunattavaa reseptiä. Ehdotuksia lähetettiin runsaasti, ja alan ammattilaisista koostuva tuomaristo valitsi finaaliin viisi reseptiä. Maistelun jälkeen voittajaksi kruunattiin jyväskyläläisen Kaisu Pitkäsen kukkakaali-siikakeitto.

Monen suomalaisen suosikkikalakeitto on lohikeitto, ja se näkyi myös finaaliin päätyneissä resepteissä: erilaisia lohikeittoja oli mukana kolme. Jokaisessa oli oma jujunsa: yksi aateloitiin tyrnimehulla, toiseen makua toi kurkku-tilliöljy ja kolmanteen vaihtelua tuli katkaravuista. Lohikeittojen ja kukkakaali-siikakeiton lisäksi finaalissa oli mukana myös särkisäilykkeestä tehty aasialaistyyppinen keitto.

– Kaikkien keittojen makumaailma oli erilainen. Kalakeitto on todella monipuolinen ruoka, mikä näkyi myös tässä finaalissa, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen toteaa.

Voittajareseptiä tuomaristo kehui kekseliääksi. Kuohu- tai ruokakerman sijaan keitossa käytetään kaurakermaa.

– Yllätyin, että se toimi näin hyvin kalakeitossa. Kaltaiseni vannoutunut kuohukerman käyttäjäkin tuli melkein ”huijatuksi”, kehuu tuomariston jäsen, kokki Teresa Välimäki.

Keiton kesäkeittomaisuus ja siian käyttö keräsivät myös kehuja.

Reseptin luonut Kaisu Pitkänen kertoo kehittäneensä reseptin silloin, kun saatavilla oli värikkäitä kukkakaaleja.

– Ne toimivat lähtöideana, hän sanoo.

Kaikki viisi finalistireseptiä löytyvät Kalakeittopäivän sivuilta ja Pro Kala ry:n teettämästä Vuoden parhaat kalakeitot -kuluttajaesitteestä, jota voi tilata yhdistykseltä veloituksetta.